Sinemaya Demir Yumruk...


Her ne kadar ortaya çıkan eserleri çok beğeniyor olsak da Sovyet Sineması'ndaki çarpık yapılanmayı görmezden gelemeyiz... "Devlet eliyle ve desteğiyle" önemli eserlere imza atan Sovyet ustalar bile zaman zaman kendilerine yapılan müdahalelerden sıkıldıklarını belirtiyorlardı.

Habere böyle bir giriş yapmamızın nedeni, "sosyalist rejimler sinemaya çok müdahale ediyordu" demek değil. Her ülkede devletin ne kadar "müdahil" olduğunun farkındayız. Yazıya Sovyet Sineması ile girmemizin nedeni yine aynı coğrafyada yaşanan tehlikeli bir gelişmeyi aktarmak.

Yerini Medvedev'e bıraktıktan sonra kendine meşgale arayan Vladimir Putin, elini sinemaya attı. "Yerel Sinematografinin Gelişimi için Hükümet Konseyi"nin başına geçen Putin, rus sinemasına bizzat yön verecek. Yine Putin tarafından icat edilen ve kurulan konsey "yenilikçi sinema teknolojilerini inceleyecek, Rus sinemasına yön verecek, devletle sinema kuruluşları arasında koordinasyon sağlayacak". Kısacası Putin ve bir oda dolusu yandaşı, haftada bir toplanıp, aksiyon filmi izleyip, ya bizde niye böyle film yapılmıyor diye geyik yapacaklar.

Haberi aktaran Variety, ismini açıklamadığı bir rus yönetmenin görüşüyle yazıyı bağlamış: "Genelde olduğu gibi, bu gelişme de tek bir iyi sonuç bile doğurmayacak."

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement