O Homem Do Ano...


Pachydermata olarak nacizane önerimiz: Brezilya futbolunu seyretmeden, futbolcularını bilmeden, sinemasına başlamayın!

Çünkü son dönem Brezilya sinemasının karşılaştığı tek eleştiri "Öyle senaryo mu olur yav? Senarist uçmuş" oluyor... Sinema tekniği ve kurgu açısından o kadar iyi filmler çıkarmaya başladılar ki, alabilecekleri tek akla yatan eleştiri de bu...

Bütün tatilini üst üste Brezilya filmleri seyrederek geçirmiş ve Brezilya futbolunu da iyi bilen bir sporsever olarak şunu söylemeliyim: O senaryolar o kadar da uçuk değil...

Favela'larda 14 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak büyüyen Rivaldo'nun dünya futbolunun zirvesinin çıkışına tanık olmuş biri, Adriano'nun küçükken kaç arkadaşının öldürüldüğünü anlattığı röportajlarını okuyan biri, Romario'nun, Ronaldinho'nun, Roberto Carlos'un yaşam öykülerini bilen biri, Brezilya sinemasını ve senaryolarını gayet normal bulabilir.

O Homem Do Ano, işte tam böyle bir senaryoya sahip bir film... İnanılması zor ama konunun Brezilya'da geçtiğini düşününce normal gelen bir yapıt...

Kahramanımız Maiquel, silik, çok dikkat çekmeyen, hayatın niye kendisine bu kadar kötü davrandığını anlamaya çalışan bir tip. Tuttuğu takım maçı kaybedince, saçlarını civciv sarısına boyamak zorunda kalıyor ve hayatı hızlı bir değişime giriyor.

Yeni imajının kendisine verdiği güven duygusu ve çevresindekiler tarafından fark edilmenin gazıyla önce bir vigilante, daha sonra bir tetikçiye, mahallenin eli kanlı kralına ve yılın adamına dönüşmesini izliyoruz.


Filmi izledikten sonra BBC'de okuduğum bir eleştiri, yönetmen Jose Fonseca'nın Tarantinovari bir film çektiğini anlatmış (Link). Brezilya futbolunu, haberlerini ve kültürünü takip eden biri olarak görüşüm Fonseca'nın filmin şiddet dozunu özellikle düşük tuttuğu ve sosyal bir film çekmeye çalıştığı yönünde... Ancak Rio'daki hayat o kadar Tarantinovari ki doğal olarak böyle bir film çıkmış ortaya...
Kısacası senaryo iyi, yönetmenimiz filmin ilk saniyesinden başlayarak (jeneriğe dikkat), iyi bir kurgu ve renk kullanımıyla sizi filmin içine sokmayı beceriyor. Maiquel rolünde Murilio Benicio başarılı bir oyun ortaya koymuş (tiklere dikkat). Filmin iki bayan başrol oyuncusu Claudia Abreu ve Natalia Lage da danseder gibi oynuyorlar.
Blog olarak genel politikamız, zaten "Bu filme gitmeyin, kötü, biz izledik beğenmedik, paranızı boşa harcamayın" demek değil. Genel olarak sadece sevdiğimiz ve önerdiğimiz filmlere yer veriyoruz.

O Homem Do Ano'yu da şiddetle öneriyoruz, ancak küçük de bir sorun var. Film 2003 yapımı olduğu için ya yurtdışından DVD sipariş etmeniz yada indirmeniz gerekiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement