Yabancı Film Oscar Adayları...

Bizimki algıda seçicilik...

Her yıl Oscar ödül töreninde en dikkatimizi çeken kategori haliyle "En iyi yabancı film" kategorisidir...

Pachydermata olarak özellikle Cineuropa (http://www.cineuropa.com/) sitesinin verdiği haberleri toparlayarak, şu ana kadar Oscar'a aday olan filmleri şöyle bir hatırlayalım dedik...

Amacımız olayı "Aman Tanrım, Kim Kazanacak?" diyerek Eurovision yavşaklığına taşımak değil. Farklı ekollerden ve filmlerden oluşan bir yelpazenin farkına varmanızı sağlamak.
Çek Cumhuriyeti: Çekler seçimi yaparken zorlandı. Bohdan Slama'nın "A Country Teacher" ve Vaclav Marhoul'un "Tobruk" isimli yapıtlarını geride bırakan Petr Zelenka'nın "Karamazov"u ülkesini temsil etme hakkı kazandı.

İtalya: İtalya'da Özpetek'in "Un Giorno Perfetto"nun büyük gişe başarısına rağmen herkesin beklediği gibi Matteo Garrone'nin İtalyan mafyasını bütün çıplaklığıyla anlatan filmi "Gomorrah" Oscar adayı oldu.

İzlanda: Baltasar Kormakur bu sefer "White Night Wedding" ile şansını deneyecek. Film Çehov'un Ivanov isimli oyunu üzerine inşa edilmiş bir eser.

Norveç: Oscar adaylarını belirleyecek isimler Bent Hamer sinemasının o kendine has lezzetini yaşayacakları için şanslılar. Hamer'in "O'Horten"in bu yıl Norveç'i temsil edecek.

Bulgaristan: Bulgarların Oscar adayı "Dzift", Javor Gardev'in ilk yönetmenlik denemesi. Gardev, filmde karanlık Jivkov yıllarını anlatırken iyi bir neo-noir ortaya çıkarmış.

Hırvatistan: Giderek gelişen sinemasıyla dikkat çeken Hırvatistan, Arsen Anton Ostojic'in "No One's Son"uyla yarışa giriyor.

Fransa: Fransa'nın genelde Cannes'da en başarılı olmuş filmi, Oscar'a yollaması alıştığımız bir durumdu. Laurent Cantet'in "Entre Les Murs"u da Cannes'ı kazanınca, Fransa'nın ödül umudu oldu.

Finlandiya: Dome Karukoski'nin "The Home of The Dark Butterflies"ı Finlandiya'yı temsil edecek.
İsveç: Jan Troell'in "Everlasting Moments"ı Oscar için yarışacak. Troell, Oscarlara yabancı değil. 1971 yapımı "The Emigrants"ı "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Uyarlama Senaryo" dalında oscar'a aday olmuştu.

Almanya: Uli Hedel'in Baader Meinhoff Complex'i herkesin beklediği gibi Almanya'nın Oscar adayı oldu.

Belçika: Bouli Lanners'in El Dorado'su ülkesini temsil edecek film oldu. Filmin Dardenne Kardeşler ve daha birçok güçlü adayı geride bıraktı.

Macaristan: Csaba Bollok'un ikinci filmi "Iska's Journey" Macaristan'ı temsil edecek. Film sokakta yaşayan Iska isimli bir kızın macera dolu yaşamını anlatıyor.

Danimarka: Niels Arden Oplev'in "To Verdener"i (World Apart) ilk adaylığını açıklayan yapımdı. Film Yehova Şahidi 17 yaşındaki bir kızın hayatını anlatıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement