Disney'den Kıyamet Alametleri...

"Sen hiç siyah bir Disney karakteri gördün mü?" Bu cümle amerikan siyah toplumunun kendi haklarını savunurken en sık şekilde kullandığı cümlelerden biridir. Bu tez, ilk önce yan rollerdeki "renkli" karakterlerle yara aldı. Disney, yeni filminde bu tezi tamamen yıkmak için harekete geçti. (Aslında çook geç kaldıklarını da söylememiz gerek)

Disney'in yıllar boyunca ırkçılıkla suçlanmasına neden olan bu tutumu "The Princess and the Frog"la son buluyor. Aslında filmin ortaya çıkış sürecinde yaşananlar da suçlamaların hiç de haksız olmadığını kanıtlar nitelikte. Tarihin ilk siyah Disney Prensesi'nin ilk senaryosunda siyahlara dair ne kadar önyargı varsa kullanılmıştı. Filmin isminin "Frog Princess" olması bir yana, filmin başında prensesimiz sesi güzel bir köle kız olarak anime edilmişti. Gelen yoğun tepkilerin ardından filmin senaryosu bir New Orleans masalına döndü.

Bu arada bunca politik tartışmanın arasında filmle ilgili en önemli ayrıntı gözden kaçıyor. Prenses Tiana'nın hikayesi yıllar sonra ilk kez bilgisayar kullanılmadan "elle çizilerek" hayata geçirilecek.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement