Bir Velodrom Dolusu İnsan Nasıl Öldürülür?

Vél’ d’Hiv, İkinci Dünya Savaşı'nın ve nazi saldırganlığının en acımasız olaylarından biridir. 16 ve 17 temmuz 1942'de Paris'te yapılan polis baskınlarında 14 bine yakın kişi şehrin en büyük velodromunda toplanmış ve Auschwitz'e gönderilmişti. Museviler, sosyalistler, çingeneler ve onları korumaya çalışan bir avuç insan, toplama kampında kısa bir süre içinde yok edilmişti. Olayda işbirlikçi fransız polisi de yer almış ve 1995'te Jacques Chirac nazilere sağlanan yardım nedeniyle fransız polisi adına özür dilemişti.

Sinema yaşamının altıncı filminde Tatiana de Rosnay'in romanından yola çıkarak bu acı olay sırasında 10 yaşında bir kızın yaşadıklarını anlatan Gilles Paquet-Brenner, "Sarah's Key" isimli filmle katıldığı festivallerde övgüler alıyor.

Eleştirmenler, Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance, Niels Arestrup, Frédéric Pierrot, Michel Duchaussoy, Dominique Frot, Gisèle Casadesus ve Aidan Quinn gibi genç ve usta isimleri bir araya getiren Paquet-Brenner'in didaktik yaklaşımdan uzak, iyi bir film ortaya çıkardıklarını belirtiyorlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement