Üç Maymun'un Oscar Yolculuğu Sürüyor...


Oscar'da en iyi yabancı film ödülü için 65 ülke başvurmuştu. Bu uzun liste ilk aşamada tüm 65 filmi de izleyen ve genel olarak Los Angeles çevresindeki birkaç yüz akademi üyesinden oluşan jürinin oylarıyla 6'ya indi. Bu 6 filme akademinin "Yabancı Film Oscar'ı Yönetici Komitesi" tarafından 3 aday daha eklendi ve ilk 9 film belirlendi.

Beklediğimiz sonuç gerçekleşti ve Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun'u yarı finale kalan filmler arasında yer aldı.


9 Film şöyle:

Revanche (Avusturya) Gotz Spielmann
The Necessities Of Life (Kanada) Benoit Pilon
The Class (Fransa) Laurent Cantet
The Baader Meinhof Complex (Almanya) Uli Edel
Waltz With Bashir (İsrail) Ari Folman
Departures (Japonya) Yojiro Takita
Tear This Heart Out (Meksika) Roberto Sneider
Everlasting Moments (İsveç) Jan Troell
Ve 3 Maymun ile Nuri Bilge Ceylan...

Bu 9 film şimdi 1000 kişiyi bulan ve yine Los Angeles ve New York çevresindeki akademi üyeleri tarafından seyredilecek, puanlanacak ve 5'e indirilecek. Akademi Üyeleri, bu Cuma-Cumartesi ve Pazar günü filmleri özel sinema salonlarında her gün 3'er film olmak üzere teker teker seyredecek.

Finale kalan 5 film 22 Ocak'ta açıklanacak. Kalan bir ay içinde ise tüm akademi üyeleri (yaklaşık 5 bin kişi) finale kalan filmleri izleyecek ve kararını verecek.

Uluslararası sitelerdeki değerlendirmelere göre bir öngörü yaparsak, Üç Maymun'un final şansı çok yüksek. Özellikle Matteo Garrone'nin Gomorra'sının elenmesi akademi üyeleri arasında İtalyan asıllı sanatçıların ağırlığı düşünüldüğünde çarpıcı bir gelişme. Üyelerin Oscar'ı verirken daha çok Cannes'ı dikkate aldıkları biliniyor. Cannes'ın parlayan 4 yıldızından (Class, Waltz With Bashir, 3 Maymun ve Gomorra) biri elenmiş durumda. Class'ın fazla Fransız bulunması ve Waltz With Bashir'in de akademinin musevi üyelerine ağır gelebileceği ihtimali üzerine kurulmuş bir öngörüyle bir Oscar beklemek de hayal tacirliği değil.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement