Uyandırma servisi: Zeitgeist



Zeitgeist, sözcük olarak Türkçe'ye tam olarak çevrilemeyen, "zamanın ruhu" anlamında, uluslararalılaşmış Almanca bit terim. Mevsimi geldiğinde bir toplumda işlemeye başlayan soyut dinamikler ya da toplumsal yaşamı yönlendiren iklim anlamını taşıyor. Eski dilde vakt-i merhun denirmis bizde.

Bu kavram bu kez çok ilginç bir belgesel filmin adı olarak karşımıza çıkıyor. Film ilk kez 2007 yılı Haziran ayında Google Video’da yayımlandı. Yayımlanır yayımlanmaz günde 70 bin, ayda yaklaşık 2 Milyon izleyenle internet üzerinde en çok izlenen ve toplamda en çok indirilen film oldu. 15 Mart 2008’de dünya genelinde gösterim günü ilan edildi ve 1800 noktada özel gösterimler düzenlendi. Aynı gün Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi’nde ve Atlas Pasajı Nefes Cafe’de gösterildi. IMDB’de 8.8 puan aldı.

Film din, para, ve korku üçgeni içerisinde kıstırılan toplumların nasıl yönlendirildiğini ve büyük planın tekno-totaliter bir Dünya Devleti kurmak olduğunu ileri sürüyor. Zeitgeist’de artık komplo teorisi sınıfından çıkmış ve herkesçe doğru kabul edilen 11 Eylül saldırılarının bizzat Amerika tarafından düzenlendiğini, kredi sistemini, savaş ekonomisini, merkez bankası ve Federal Reserve tarafından nasıl köle bir toplum yaratıldığını anlatıyor.

Film aslında bir anlamıyla toplumu "uyandırma servisi" rolü üstlenmiş. Yıllardır söylenegelen çeşitli komplo teorilerinin gerçek olma olasılığını çok başarılı sunum teknikleriyle ortaya koyarak enterasan bir karşı propaganda görevi üstlenmiş durumda. Eminiz filmi izleyip de beğenenlerin en büyük kaygısı bu filmi bir an önce izlemeyenlerle paylaşmak olacaktır.

Filmi Google Video'dan ingilizce izleyebilir, official sitesinden torrent aracılığıyla ya da şu linkten direkt yükleyip türkçe altyazısı ile izleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement