History Boys...


Amerikalıların kısaca PC dedikleri "politically correct" kavramı günümüz insanının içinde bulunduğu kafa karışıklığını düzeltmek ve insanların birbirlerine biraz daha kibar ve sevecen yaklaşmaları için ortaya çıkarılmış olabilir.

Ama insanlığın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında "Samimi Ol, Ciğerimi Ye" günümüze daha çok yakışan bir yaklaşım. Kimseyi üzmeyeceğim, kimseyi kırmayacağım diye birbirlerine yaklaşmaya çalışan insanlar, sahte ilişkilerle, oturmamış karakterlerle durmadan hayatındaki, kendindeki, başkalarındaki hataları düzeltmeye uğraşan beceriksiz heykeltraşlar haline geldi.

Sinemayı da saran bu dalga birçok güzel senaryonun katledilmesine yol açtı. Sinema gibi güçlü bir sanatın "özeleştiri" yapmasını engelledi. Birbirine benzeyen ve artık sadece ailesinin tacizine uğramış beyaz orta yaşlı adamların sapık, sadece Nazilerin gerçekten kötü olarak anlatılabildiği bir sinema anlayışının ortasında kaldık.



History Boys, artık afakanlar basmak üzereyken imdadımıza yetişti. Allan Bennet'in oyunundan aynı şekilde sinemaya uyarlanan yapıt, insanın üzerinde "onu böyle demeyin, şunu böyle yapmayın" diyerek baskı kuran sevgi pıtırcıklarına bir tokat niteliğinde.

Tacizci hoca, gay öğrenci, çarpık sınav sistemi, sıkıcı okul, parayı düşünen müdür, menopozun eşiğindeki yaşlı kadın öğretmen gibi olgular bir Amerikan filminde bir araya gelse ortaya bir korku filmi çıkar. Ancak History Boys tüm bunları hayatın gerçekleri olarak ele alıp "kim ne söyler" diye fazla takmayıp, çok güzel ve keyifli bir hikaye anlatıyor.

Dennys Arcand sinemasında rastladığımız samimi yaklaşım, bu filmde de kendisini gösteriyor. Film 1 yıldır DVD raflarında, şimdiye kadar dikkate almadıysanız, kaçırmayın deriz.

NİYE İZLENMELİ?

1.Tarihe farklı bir bakış açısı için.
2.Okulun sıkıcılığını hatırlamak için.
3.Okul arkadaşlarının değerini anlamak için.

NEDEN İZLENMEMELİ?

1.Politically Correct olmanın gerekliliğine inanıp, osuruktan nem kapıyorsanız izlemeyin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement