Dogme 3... Mifune...


Sinema tarihinin en radikal hareketlerinden biridir Dogme... Hemen aşağıda tam metnini okuyabileceğiniz kurallara göre çekilen filmlerin tam listesine de http://www.dogme95.dk/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Geriye dönüp baktığımızda geçen 13 yıllık süre içinde Dogme 95 kurallarına sadık kalan 300'e yakın film çekilmiş. Dünyanın dört bir yanından yaratıcılığını kısıtlamalarla kırbaçlamak isteyen 10'larca yönetmen bu yöntemi kullanmış.

Biz ilk olarak bu yöntemin kullanıldığı üçüncü film olan "Mifune"yi hatırlatmak istedik... Filmin yönetmeni (aslında hiçbir Dogme filminde yönetmen yoktur, jenerikte isimleri yazmaz) Soren Kragh Jacobsen, manifestonun yazarları dışında bu yöntemi deneyen ilk yönetmen. Vinterberg'in "Festen"ı ve Trier'in "Idioterne"sinden sonra üçüncü Dogme filmi olan "Mifune" ilk iki örneğin aksine oyunculuğa daha çok önem veren bir film oldu.

İsmini Kurosawa'nın efsane oyuncusu Toshiro Mifune'den alan film (senaryonun Mifune'ye nasıl bağlandığını söylemek spoiler olur) babasının ölümüyle kentteki yaşamından uzaklaşıp, çiftlik hayatının gerçekleriyle yüzleşen Kresten'in hikayesini anlatıyor. Kresten'i Anders Berthelsen oynarken, kreten kardeşi Rud'u Jesper Asholt ve iki kardeşin hayatını değiştiren gizemli güzel kadını ise Iben Hjelje oynuyor. Popüler sinema meraklılarının High Fidelity'den hatırlayacakları Hjelje oyunculuğunun yanısıra güzelliğini de konuşturuyor. Özellikle filmin Dogme kurallarına göre makyajsız, ışıksız ve kamera filtresiz çekildiğini düşünürsek.

Film her Dogme filminde olduğu gibi ders vermeye çalışmayan, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşebilecek olayları olduğu gibi aktarmaya çalışan başarılı bir yapım. Dogme filmlerinin samimiyetine güvenin ve filmi bir yerden bulup izlemeyi ihmal etmeyin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement