Türk sineması ve Avrupa'da başarı


Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun filmiyle Cannes’da en iyi yönetmen ödülü almasının ardından, Türk sinemasının önemli Avrupa başarılarını hatırlayalım.


1964 Berlin Film Şenliği'nde Türk sinemasının ilk büyük zaferi: Metin Erksan, bu uluslararası şenlikte en iyi film seçilen Susuz Yaz ile büyük ödül altın ayıyı kazandı

1981’de Strasbourg Avrupa Film Festivali'nde Erden Kıral'ın Bereketli Topraklar Üzerinde adlı yapıtı büyük ödülü kazandı.

1982’de yurt dışında Türk sineması bir altın çağ yaşadı. Yılmaz Güney'in senaryosunu yazıp Şeref Gören'in yönettiği YOL, 35. Cannes Film Şenliği'nde Costa Gavras'ın Missing/Kayıp adlı filmiyle birlikte en iyi film seçilerek büyük ödül altın palmiyeyi paylaştı. Metin Erksan'ın Susuz Yaz'la Berlin'de kazandığı büyük başarıdan sonra, bir Türk filminin "ikinci büyük zaferi"ydi bu. İnsanoğlunun temel sorunlarını sergileyen Yol, bir "sinema baş yapıtı" ve de "Türk sinemasının son yıllarda gerçekleştirdiği en güçlü filmlerinden biri" olarak kabul edildi.

1983’te Erden Kıral'ın “Hakkâri De Bir Bir Mevsim” filmi Jüri özel ödülü (Gümüş Ayı) kazandı. Ali Özgentürk'ün “AT”ı 1983 Lecce Uluslararası Film Festivali'nde (İtalya) en iyi film ödülünü kazandı.

1984 Sao Paolo Uluslararası Film Festivali'nde (Brezilya) AT (Ali Özgentürk), büyük ödülü kazandı.

2003’te Nuri Bilge Ceylan “UZAK” filmiyle 56. Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülünü kazandı.

2004’te Berlin Film Festivali'nde Fatih Akın “DUVARA KARŞI” filminde hem yönetmen hem de senarist olarak yer aldı. Akın bu filmiyle, Metin Erksan'ın Susuz Yaz'ından 40 yıl sonra Altın Ayı ödülünü kazanan Türk yönetmen oldu.

2006’da Nuri Bilge Ceylan “İKLİMLER” filmi ile 59. Cannes Film Festivali’nde Fipresci (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği) Ödülü aldı.

2007’de Fatih Akın “YAŞAMIN KIYISINDA” filmiyle 60. Cannes Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülünü kazanmıştır.

2008’de Nuri Bilge Ceylan “ÜÇ MAYMUN” filmiyle 61. Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement