Bir Bavyera Masalı...



Grimm kardeşler Almanya'nın köylerini dolaşıp, masalları ve efsaneleri toplamaya başladıklarında en çok Bavyera eyaletinden yararlanmışlardı. Uyuyan Güzel, Pamuk Prenses, Rapunzel ve Cinderella gibi dünya literatürüne geçen masalların hepsi Bavyera topraklarında binlerce yıldır anlatılan söylencelerden Grimm kardeşler tarafından derlendi.

Hiç bitmeyen dünya savaşlarının tam göbeğinde yer almak ve Reich dönemleriyle gelen aşırı sağcı ideolojiler, bunlara tepki olarak gelişen marksizm derken Almanya'da mistizm adına geriye pek birşey kaldığını söyleyemeyiz. Masallar ve efsaneler deyince Almanya Grimm kardeşlere rağmen en son akla gelen ülkelerden biri oldu yıllardır.
Son yıllara bakınca özellikle sinemada bir kıpırdanma görüyoruz. Belki de Fatih Akın gibi Türklerin de katkısıyla Almanlar edebiyatlarında ve diğer sanat dallarında kaybettikleri masalsı anlatımı ve hayal gücünü sinemada yeniden yakalamaya başladılar. "Good Bye Lenin" gibi çağın realitelerini izleyiciye bir masal gibi aktaran bir filmin ardından "Wer Früher Stirbt, ist Laenger Tot" gelince bu tezimizin güçlendiğini hissettik.

Filmi spoiler vermeden anlatmak çok zor. Zıpır bir veletin, annesinin onu doğururken öldüğünü öğrenmesiyle başlıyor herşey. Kısa bir "bir varmış, bir yokmuş" faslından sonra küçük Stefan'ın ölüm karşısındaki korkusuyla çaresizlik içinde koşturmasıyla başbaşa kalıyoruz. Çevresindekilerin ileri geri konuşmalarına çok kolay kanan ve hayalgücü fazlasıyla geniş olan Stefan'ın yaşadıkları modern bir masal olarak nitelendirilmeyi hak ediyor.

Yönetmen Marcus Rosenmüller, senaryoyu da kendisinin yazmasının avantajını da çok iyi kullanarak istediklerini ekrana çok iyi yansıtmış. Filmin zıpır veleti Markus Kroier'den, Türk asıllı oyuncu Tim Seyfi'ye kadar herkes kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmiş. Mekan da Bavyera'nın yemyeşil dağları arasında bir dağ köyü olunca ortaya izlenilmesi gereken bir yapıt çıkmış. Hem ölüm korkunuzla yüzleşmek, hem de keyifli bir film izlemek istiyorsanız, kaçırmayın deriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code

Responsive Advertisement